Sexualitet och normer - En helt jävla vanlig vagina.

 

Process

Vi har nu under några veckor arbetat med ett bild projekt om sexualitet, ideal och normer. Ett samarbete med naturkunskapen. Väldigt intressant, roligt och viktigt enligt mig. 

Uppgiften var att besöka göteborgs konstmuseeum och välja ett konstverk. Därefter göra en bildanalys av detta, göra en frågeställning, besvara denna och sedan skapa en gestaltning relaterad till området. Min grupp valde en tavla som vi på flera olika sätt förknippade med kvinnlig sexualitet och objektifiering av kvinnor.

Nedan ser ni tavlan, målad av Peder Severin Krøyer år 1881. Både tavlan och kvinnan på målningen namnges Messalina. Vi analyserade denna länge inne på konstmuseet. Det intressanta var att när vi började analysera tavlan djupare, veckan efter, kom det fram att kvinnan som är avmålad är en symbol för ett sexuellt frigjort beteende. Våran analys av talvlan stämde med det konstnären ville uttrycka. Messalina används i konst för att uttrycka en moralisk synpunkt. 

 

Vi funderade på vad vi skulle skapa för att anknyta till vår frågeställning. Vår tolkning av tavlan bygger på fakta om konstnär, tavla och tidsepok samt analys av talvan: färgval, teknik, kvinnans kroppspråk, ansiktsuttryck osv. Vi tolkar tavlans uttryck som att kvinnokroppen inte anses vara lika naturlig som en manskropp. Att den anses vara mindre värd - vilket berör bl.a. menstruation och kvinnlig sexualitet. 

Min tanke var att skapa något väldigt naturligt och neutralt. För att förändra de normer och ideal som finns, måste man bryta mot dem. Hur kan man göra det? Hur skulle man kunna skapa en reaktion hos människor, utan att dem nödvändigtvis förknippar det med att det finns normer? (förklarar min tanke längre ned) 

Att avbilda en man som objektifieras? Nja, poängen är att man inte skall objektifiera någon, oavsett kön. Att måla en avklädd kvinna som förmedlar stolthet och lust, men visar att hon äger sin egen kropp? Kanske, men också väldigt svårt. Hur skall man skapa kvinnan? Vilken kroppsform skall hon ha? Skall hon vara stor, smal, muskelös eller kurvig, när alla alternativ är lika vackra och naturliga? Vilket alternativ man än väljer, är det svårt att lyckas förmedla utan att framhäva idealen. 

I samband med detta hittade jag målningen ovan som http://nouw.com/alvafrostander har gjort. Vilken cool grej, ellerhur? Hon hade ej förknippat målningen med normer osv, men hon har överlag väldigt intressanta och bra åsikter gällande feminism. Vi blev inspirerade av denna och bestämde oss för att också måla en vagina. En vagina har alla, dvs att det inte pekar ut någon. Det hade lika gärna kunnat vara en penis. 
 
Men också för att anknyta till Messalina och i hennes minne skapa en bild av det hon bidrog med, genom att hon ifrågasatte att hennes sexualitet skulle vara en synd.
 
 

Vi letade mer inspiration och hittade målningen ovan, gjord av Carina Falkholt (väldigt intressant vilka reaktioner denna målning fick förövrigt). Vi funderade på att måla våran vagina lite mer åt detta håll, alltså lite otydligare. Jag kände dock att vårt budskap snarare skulle bli tvärtom då. Det kändes fel att göra den till något annat än vad den är, när syftet var visa det naturliga med kvinnans könsorgan och alltså få bort den sexuella och skamfyllda synen. Aldrig i livet att jag tänker måla blommor på vår vaginamålning för att den skall accepteras.

  
  
 
Efter mycket om och men bestämde vi oss för att måla den med kol, ett bra val eftersom att vi endast hade en lektion på oss. Vi började med att skissa med blyerts och övergick sedan till kol. Allihop sammarbetade och målade tillsammans. Här ovan ser ni resultatet. 
 
 
 
En liten input till varför jag ville skapa något naturligt och neuralt.
 
Jag kan ofta tycka att det läggs för mycket fokus kring själva idealet när folk skall bryta mot detta. Det gäller framförallt i konst - målningar, fotografier etc. Syftet, alltså att bryta mot normerna, kan bli alldeles för uppmärksammat. Förstår ni vad jag menar? Ett exempel är reklamer där olika klädföretag marknadsför sig med större modeller. Jättebra absolut. Men det blir också lite absurt när man då skall kalla dessa modeller ”plus size” osv. Eller som på denna bild "Style has no size", när alla tre kvinnor på bilden har ungefär samma kroppsform. Företagen vill visa hur duktiga dem är, som bryter mot idealet. Men det dem egentligen gör är att skilja på kvinnors kroppar och peka ut en viss typ som något udda, vilket gör idealbilden ännu tydligare. Istället för att förtydliga att alla kroppsformer är naturliga, visar dom större eller kurvigare kroppar som något annorlunda. Oavsett om de blir hyllade, som på denna bild, så blir det problematiskt. Hyllar man en kurvigare kroppsform, skapas istället ett nytt ideal. Preach till de som marknadsför sig med naturligt byggda modeller utan att tala om det. För att få bort idealen måste det vara naturligt att alla är olika. På samma sätt som vi försökte visa på det naturliga med vaginan. 

 

 

 

 

 

 
Allmänt | |
Upp